Safe mode did not start successfully. Could not load file or assembly

Ever get any of these errors?

WindowClipping (17)

The DataSourceID of ‘TopNavigationMenu’ must be the ID of a control of type IHierarchicalDataSource.  A control with ID ‘topSiteMap’ could not be found.   at System.Web.UI.WebControls.HierarchicalDataBoundControl.GetDataSource()
   at System.Web.UI.WebControls.HierarchicalDataBoundControl.ConnectToHierarchicalDataSource()
   at System.Web.UI.WebControls.HierarchicalDataBoundControl.OnLoad(EventArgs e)
   at System.Web.UI.Control.LoadRecursive()
   at System.Web.UI.Control.LoadRecursive()
   at System.Web.UI.Control.LoadRecursive()
   at System.Web.UI.Control.LoadRecursive()
   at System.Web.UI.Control.LoadRecursive()
   at System.Web.UI.Control.LoadRecursive()
   at System.Web.UI.Control.LoadRecursive()
   at System.Web.UI.Page.ProcessRequestMain(Boolean includeStagesBeforeAsyncPoint, Boolean includeStagesAfterAsyncPoint)

Troubleshoot issues with Windows SharePoint Services.

 

Server Error in ‘/’ Application.


Parser Error

Description: An error occurred during the parsing of a resource required to service this request. Please review the following specific parse error details and modify your source file appropriately.
Parser Error Message: This page has encountered a critical error. Contact your system administrator if this problem persists.
Source Error:

Line 1:  <%@ Page Inherits="Microsoft.SharePoint.Publishing.TemplateRedirectionPage,Microsoft.SharePoint.Publishing,
Version=12.0.0.0,Culture=neutral,PublicKeyToken=71e9bce111e9429c" %> 
<%@ Reference VirtualPath="~TemplatePageUrl" %> 
<%@ Reference VirtualPath="~masterurl/custom.master" %>
Line 2:  <html xmlns:mso="urn:schemas-microsoft-com:office:office" 
xmlns:msdt="uuid:C2F41010-65B3-11d1-A29F-00AA00C14882"><head>
Line 3:  <!--[if gte mso 9]><xml>

Source File: /Pages/Default.aspx    Line: 1


Version Information: Microsoft .NET Framework Version:2.0.50727.3603; ASP.NET Version:2.0.50727.3082

 

Event log error message

Safe mode did not start successfully. Could not load file or assembly ‘MyCompany, Version=1.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=XXXXXXXX’ or one of its dependencies. The system cannot find the file specified.

Solution

In my case the error message from the event log was spot on. I had accidentally removed a MyCompany assembly from the GAC.

 

Other errors can also cause the same problem, whilst debugging this issue I came across another blog post that might be of interest: http://www.dotnetmafia.com/blogs/dotnettipoftheday/archive/2008/09/24/safe-mode-did-not-start-successfully-request-failed.aspx

Advertisements
Tagged ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: